Zasadala Rada hierarchov Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi

27.02.2009 Prešov

Prešov 27. februára (TASR) - Druhé riadne zasadanie Rady hierarchov Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi na Slovensku sa dnes konalo v Prešove za účasti troch gréckokatolíckych biskupov.
Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak, košický eparcha Milan Chautur a bratislavský eparcha Peter Rusnák po zapracovaní posledných úprav schválili spoločný štatút Gréckokatolíckej metropolitnej liturgickej komisie. Venovali sa jej pôsobeniu a rozhodli o niektorých otázkach, ktorým by sa mala venovať. Ide napríklad o pôstnu disciplínu. Biskupi hovorili aj o ťažkostiach, s ktorými sa stretáva súčasná rodina, ale i pozitívach rodinného života.
Rada hierarchov sa zaoberala taktiež prípravami na 1150. výročie príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu, ktoré pripadá na rok 2013. Prítomní sa stotožnili s návrhom bratislavského eparchu usporiadať k jubileu spoločnú púť gréckokatolíkov na Velehrad alebo na Devín. Na programe rokovania bola aj otázka kánonického uznania Gréckokatolíckej teologickej fakulty Prešovskej univerzity Kongregáciou pre katolícku výchovu v Ríme. "Treba k tomu splniť niekoľko podmienok. Niektoré už spĺňame, napríklad počet stabilných pedagógov na plný úväzok, " informoval hovorca Gréckokatolíckeho biskupstva v Prešove Ľubomír Petrik.
Historicky prvé riadne zasadanie Rady hierarchov Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku sa uskutočnilo 1. októbra 2008 v Prešove. Jej vznik vyplynul z metropolitného usporiadania tejto cirkvi v roku 2008. Metropolitovi vo výkone jeho moci pomáha práve Rada hierarchov, ktorá je zákonodarným zborom. Uskutočňuje sa na nej jeden z najdôležitejších znakov a symbolov východnej cirkevnej identity – princíp synodality. Okrem noriem spoločného a partikulárneho práva sa riadi aj štatútom, ktorý schválila Svätá stolica.
Nasledujúce riadne zasadanie Rady hierarchov sa má konať 5. júna.
 

Vyberte región